Het Huis van de Vlinders

Het Huis van de Vlinders werd in 2011 in Utrecht opgestart door sociaal ondernemer Isabelle Zumbrink. Het doel van het project was om duurzame kleding te produceren en daarbij gebruik te maken van de inzet van vrouwen die geen plek op de reguliere arbeidsmarkt hadden.

De collectie van het Huis bestond uit producten die werden ontworpen door Linda Rosink en vervolgens werden geproduceerd met duurzame stoffen. Ten minste 70 procent van de kleding werd gemaakt uit resttextiel en tweedehands kledingstukken en er werd geprobeerd zo min mogelijk gebruik te maken van materialen die het milieu schaden.

Naast de goede voornemens op het gebied van duurzaamheid was het Huis van de Vlinders ook een waar maatschappelijk project. Vrouwen die door een vluchtverleden, een taalbarrière of handicap normaal moeilijk of niet aan werk konden komen kregen in het Huis van de Vlinders een eigen coach en konden daar zelf ontdekken wat hun talenten waren en wat ze wilden doen op de arbeidsmarkt. Het was een veilige haven voor vrouwen die niet op de reguliere arbeidsmarkt durfden te werken of daar simpelweg normaliter niet aan de bak kwamen.

Een mooi en nobel streven van Zumbrink, maar helaas was het niet erg succesvol. Vooral het vinden van investeerders bleek erg moeilijk. Banken klaagden dat het project te sociaal was en zagen weinig winstkansen, terwijl fondsen voor maatschappelijke projecten het project juist te commercieel vonden en daarom niet wilden investeren.

Het Huis zag zich dan ook gedwongen om eind 2012 de handdoek in de ring te gooien. En daarmee ging helaas een mooi maatschappelijk project verloren.

Een mooie video over het Huis van de Vlinders

Have your say