Inwoners Houten willen schadevergoeding

eneco-windmolens

Met het opwekken van windenergie worden huishoudens in Nederland voorzien van duurzame energie. Dat is beter voor het milieu en het maakt ons land minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Mede daarom heeft energiemaatschappij Eneco overal in het land windmolens staan. Op deze wijze draagt het bedrijf haar steentje bij aan een duurzame wereld.

Niet iedereen is echter blij met de windmolens. Ongeveer 800 inwoners van Houten willen een schadevergoeding van Eneco. Hun huizen zijn door de komst van 3 windmolens in hun omgeving minder waard geworden. De Stichting Gigawiek heeft de zaak aangespannen. Zij baseren zich op eerdere juridische uitspraken. Daarin staat dat de waarde van een huis daalt wanneer deze zich binnen een straal van 1 kilometer van een windmolen bevindt. Het is de eerste keer in Nederland dat men van de eigenaar van een windmolenpark een schadevergoeding vraagt. Daarom kan de uitspraak van de zaak wel een aantal jaar duren.

Het windpark Houten is ontwikkeld door een samenwerking tussen UWind & Eneco en zorgt er voor dat 25% van de stad kan worden voorzien van de duurzame energie van Eneco, opgewekt uit de windmolens. Bovendien geeft het de inwoners de mogelijkheid financieel te profiteren van het windpark. Eneco vindt de lokale betrokkenheid van groot belang en geeft de inwoners de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijk rendement te investeren in het windpark.

Bouw van het windpark (foto: Eneco)
hijsen-van-de-bladen

Have your say