Studenten dragen een steentje bij aan de maatschappij

springlevend-header1

Eerder dit jaar zagen we een interessant maatschappelijk project waarbij zowel de inwoners van de stad als de studenten van de stad betrokken werden. Het project ‘Springlevende wijk’ is een onderdeel van stichting Academie van de Stad. Deze stichting zet zich in voor leefbaarheid en ontwikkeling van de vier grote steden van ons land. In Utrecht werken onder andere de Hogeschool van Utrecht, Mitros en Portaal mee aan dit maatschappelijke project.

Inzetten voor leefbaarheid

Samengevat is het project in voordeel van zowel de wijk waarin het plaatsvindt als de studenten die meedoen aan het project. Studenten krijgen namelijk in de wijk, in dit geval Nieuw Hoograven, een woning met korting aangeboden wanneer zij zich inzetten voor de leefbaarheid van de desbetreffende wijk. Studenten worden niet zomaar geselecteerd: je moet ontzettend enthousiast zijn, sociaalvaardig, maatschappelijk betrokken en je moet met grote groepen mensen kunnen werken. In je wijk moet je bijvoorbeeld diverse grote groepen mensen aan het werk kunnen zetten. Denk hierbij aan mensen aansporen om hun portiek schoon te houden of om de straten te vegen, zodat alles er netjes uit blijft zien.

Andere projecten

De buurt schoon houden is niet het enige doel van dit maatschappelijk project. Het is ook de bedoeling om de mensen in de wijk meer met elkaar te verbinden. Zo zijn er verschillende clubs opgericht, bijvoorbeeld een huiswerkgroep om kinderen te helpen met hun huiswerk, maar ook een kookclub waarbij de vrouwen uit de wijk met elkaar in contact kunnen komen en idee├źn met elkaar kunnen uitwisselen. Voor studenten is het niet alleen een mooie kans op een woning, het hele project staat ook nog eens goed op hun cv.

Have your say