Utrechtse i-did slowfashion gaat samenwerken met Wehkamp

movementlogo

I-did slowfashion movement is een initatief van Mireille Geijsen. Dit maatschappelijke project zette zij in 2009 alleen op. In 2012 voegde zij daar ondernemer Michiel Dekkers aan toe. Eind 2014 staat een samenwerking met het populaire Wehkamp voor de deur. Het is dus vlot gegaan met het project. Maar wat houdt het precies in?

Redesign restkleding

Geijsen geeft met i-did een tweede leven aan kleren die in restpartijen van grote winkels of labels terecht zijn gekomen. Veel grote modelabels houden veel kleding over van diverse collecties. Het is jammer om deze items weg te gooien. In haar atelier in Utrecht geeft Geijsen met haar team verschillende kleding een tweede kans. Een broek wordt bijvoorbeeld een tas en een trui wordt een sjaal. Zo kan er altijd worden ingespeeld op de huidige trends en krijg je authentieke producten.

“We gooien nooit wat weg bij Wehkamp”, zegt Jose Metz, Unit Manager Fashion & Sportswear bij Wehkamp

Een maatschappelijk project

I-did is een maatschappelijk project, het Utrechtse bedrijf geeft dropouts en/of mensen die al lange tijd werkloos zijn en geen nieuwe baan kunnen vinden, de kans om een vak te leren. I-did biedt namelijk naast werk ook een heuse vakopleiding aan. In ruil voor deze opleiding moet je je twee of drie dagen inzetten bij het bedrijf. Zo krijgen mensen op een creatieve manier weer een plekje in de economie. De gemeente Utrecht selecteert de leerlingen die in aanmerking komen voor de opleiding.

Samenwerking Wehkamp

Eind 2014/begin 2015 komt er een echte Wehkamp vs. i-did collectie. Wehkamp heeft het bedrijf ingeschakeld om van hun restpartijen een nieuwe originele collectie te maken. Wehkamp vindt het belangrijk dat er wat met restkleding wordt gedaan en ze bewonderen het maatschappelijke project van i-did. Ze willen er daarom ook helemaal geen winst uithalen, maar zijn al blij dat er zowel in de overgebleven kleding als in kansen voor werkloze mensen energie wordt gestoken.

Have your say